Reduceer je CO2-uitstoot door het gebruik van duurzame energie

06-11-2023 09:33:00

Als ondernemer sta je tegenwoordig voor de keuze of, en hoe, je je organisatie wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van zakelijke energie. Je kan bij het afsluiten vaneen nieuw energiecontract kiezen voor grijze of groene stroom. Of misschien heb je nog een contract lopen, maar is dat nu nog grijze stroom. Die kun je dan laten ‘vergroenen’.

Reduceer CO2

Steeds meer ondernemers kiezen voor groen, omdat dit past bij de huidige tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Ben jij als ondernemer geïnteresseerd in duurzame energie, maar wil je er nog net wat meer van weten?

Wat is groene stroom?

Stroom is duurzaam als het wordt opgewekt door een energiebron die niet schadelijk is voor het milieu, maar is opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind of stromend water. Ook biomassa is een bron van groene stroom. In Nederland zijn de belangrijkste en meest gebruikte soorten zonne- en windenergie.

Wanneer is stroom groen?

Stroom wordt vergroend door een Garantie van Oorsprong. Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een digitaal certificaat waarmee bewezen wordt dat stroom op een duurzame manier is opgewekt.

GvO’s worden in Nederland verstrekt door VertiCer en zijn het enige geldige bewijs dat energie ookecht ‘groen’ is. VertiCer is de Nederlandse certificeringsautoriteit die verantwoordelijk is voor de uitgifte van Garanties van Oorsprong. Wanneer er één megawattuur (is 1.000 kWh) hernieuwbare elektriciteit wordt opgewekt, wordt er ook één GvO-certificaat aangemaakt en uitgegeven door VertiCer.

Je kan stroom vergroenen met GvO’s van Nederlandse en Europese oorsprong. Er worden gegarandeerd niet meer certificaten uitgegeven dan er groene stroom wordt opgewekt.

Met een GvO zijn allerlei zaken herleidbaar, zoals de soort bron, productiedatum en de specifieke opwekinstallatie waar die één megawattuur is opgewekt. Een GvO heeft een houdbaarheidsdatum van één jaar en staat dus voor een overeenkomstige hoeveelheid duurzame elektriciteit, die ergens in het lopende jaar is geproduceerd en op het net is gezet.

Overstappen op groene stroom?

Grijze stroom groen maken is een makkelijke manier om je CO2-uitstoot te verlagen. De stroom die uit je stopcontact komt, wordt dus groen door de GvO’s die je daarvoor aanschaft. Als je organisatie 1 MWh aan stroom gebruikt, is er 1 GvO nodig om deze te vergroenen. Kies je voor groene stroom via een energieleverancier, dan regelen zij hiervoor de GvO’s. Maar GvO’s kunnen ook los van de energieleverancier worden ingekocht.

Kiezen voor groen is winst voor iedereen

Omdat GvO’s met een Nederlandse oorsprong veel schaarser zijn, zal grotere vraag hiernaar er ook voor zorgen dat er op termijn meer duurzame bronnen in Nederland aangelegd worden. Zo schakelen we samen om naar een schoner, slimmer en duurzamer Nederland.

Kiezen voor groene energie is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je onderneming. Consumenten maar ook de toeleveranciers kiezen tegenwoordig sneller voor een bedrijf dat bezig is met duurzaamheid dan voor een bedrijf dat dit niet is. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert met je klanten over de groene keuzes binnen je bedrijf. Dit draagt bij aan een positief imago.

Meer weten over overstappen naar groene stroom?

Neem contact op met Groenbalans, Maurice Even, manager New business

Maurice.even@groenbalans.nl

Bekijk ook onze andere blogartikelen

Bieb Rijn en Venen
22-05-2024

Bibliotheek Alphen-Centrum introduceert ruil- en weggeefkast & plantenbieb | #groenidee

Bibliotheek Rijn en Venen Alphen-Centrum introduceert een inspirerend initiatief om duurzaamheid te bevorderen: de ruil- en weggeefkast & plantenbieb.

Meer lezen
Hampshire Hotel Delft Centre
25-04-2024

Hampshire Hotel Delft Centre renoveert hotelkamers duurzaam | #groenidee

Na 13 jaar heeft Hampshire Hotel Delft Centre een duurzame make-over gegeven aan hun kamers, waarbij milieubewustzijn voorop stond.

Meer lezen
Dierenpark Amersfoort
18-04-2024

Dierenpark Amersfoort schittert met grootste zonnecarport van de stad! | #groenidee

Dierenpark Amersfoort heeft zijn duurzame ambities kracht bijgezet door de opening van de grootste zonnecarport van Amersfoort, gelegen op het bovenste dek van hun parkeergarage.

Meer lezen
Flaasbloem
09-04-2024

RCN De Flaasbloem met een duurzame watertap voor eigen bronwater | #groenidee

RCN De Flaasbloem, een recreatiepark in Noord-Brabant, heeft een milieuvriendelijk initiatief op het park: een duurzame watertap voor eigen bronwater.

Meer lezen
Keurmeester column Hoe pak je door
28-03-2024

Hoe pak je dóór? | De rol van een keurmerk

Vorige maand reikte Stichting KMVK de Green Key certificaten voor 2024 uit. Dat waren er maar liefst 750. Want Green Key zit stevig in de lift. Vooral uit de hoek van de bungalowparken is er veel…

Meer lezen
Omniversum
26-03-2024

Museon-Omniversum vergroent gebouw met groendak | #groenidee

Het Museon-Omniversum in Den Haag heeft een groendak dat bedekt is met levende planten, waarmee het zorgt voor een groenere én gezondere omgeving.

Meer lezen
Landal Hoog Vaals
29-02-2024

Landal Hoog Vaals stimuleert duurzaam eten dineren met menukaart | #groenidee

Landal Hoog Vaals maakt gebruik van een duurzame menukaart, toegewijd aan groene keuzes en duurzaam genieten.

Meer lezen
Keurmeester column Plicht of Inspiratiebron
10-01-2024

Plicht of inspiratiebron? | Column van onze keurmeester

Als keurmeester van Green Key en Duurzaam Gastvrij loop ik alweer een paar jaar rond in de recreatiesector. Een van de zaken die mij opvalt, is dat de aandacht voor Green Key en Duurzaam Gastvrij…

Meer lezen
Europarcs Markermeer
21-12-2023

Europarcs Markermeer ondersteunt medewerkers met weggeefbak | #groenidee

Europarcs Markermeer heeft een sociaal én milieuvriendelijk initiatief met de weggeefbak voor medewerkers.

Meer lezen
Golden Tulip Leiden Centre
13-12-2023

Golden Tulip Leiden Centre innoveert ontbijtbuffet met duurzame dispenser | #groenidee

In een bewuste stap naar duurzaamheid heeft Golden Tulip Leiden Centre zijn ontbijtbuffet vernieuwd met een milieuvriendelijke ontbijtdispenser, mogelijk gemaakt door samenwerking met TLANT.

Meer lezen
Snowworld Landgraaf
07-12-2023

Snowworld Landgraaf vermindert de berg papierafval met sticker | #groenidee

Snowworld Landgraaf heeft in de toiletten pakkende stickers hangen die mensen aanzet om minder papier te verbruiken.

Meer lezen
Kapellerput hotel
28-11-2023

Hotel Kapellerput en Clean the World bundelen krachten voor gerecycled zeep | #groenidee

Hotel Kapellerput heeft een milieuvriendelijk partnerschap aangekondigd met Clean the World, resulterend in gerecycled zeep.

Meer lezen
Leonardo I Jmuiden Seaport Beach monoverpakkingvrij ontbijt
16-11-2023

Duurzaam ontbijtbuffet bij Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach | #groenidee

Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach omarmt duurzaamheid met twee innovatieve keuzes voor hun ontbijtbuffet, resulterend in aanzienlijke voordelen.

Meer lezen
Van der Valk Heerlen Swill communicatie
09-11-2023

Van der Valk Hotel Heerlen breidt duurzaamheid uit met duidelijke instructies voor afvalscheiding | #groenidee

Van der Valk Hotel Heerlen heeft een innovatief idee geïntroduceerd om hun inzet voor duurzaamheid verder te versterken. In de keuken van het hotel is een duidelijk instructieformulier opgehangen,…

Meer lezen
Groene Menukaart
06-11-2023

De Groene Menukaart: duurzaamheidsadvies voor historische panden

Wil je jouw historisch pand verduurzamen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen? De Groene Menukaart biedt de perfecte mix van inspiratie en praktische tips voor een duurzamere…

Meer lezen
Two Brothers Hotels communicatie website
26-10-2023

Two Brothers Hotels communiceert effectief met duurzame websitepagina | #groenidee

Two Brothers Hotels zet een duurzame stap voorwaarts door een informatieve en gebruiksvriendelijke webpagina over Green Key en duurzaamheid op hun site te lanceren. Deze pagina biedt gasten…

Meer lezen
Preventie en Adaptatie
19-10-2023

Preventie & Adaptatie | Column van onze keurmeester

Extreme hitte en een groeiende kans op natuurbranden, kort opgevolgd door extreme piekbuien en wateroverlast. De uitersten die door verandering van het klimaat in het weerbeeld ontstaan worden ook…

Meer lezen
Roompot Callantsoog kas
16-10-2023

Roompot Callantsoog oogst duurzaamheid met eigen groente- en kruidenkas | #groenidee

Roompot Callantsoog heeft een groen initiatief gelanceerd door een eigen groente- en kruidenkas te introduceren. Deze kas voorziet gasten van vers, lokaal geteeld voedsel, waardoor niet alleen de…

Meer lezen
Vissoorten menukaart
01-10-2023

Welke vissoorten mogen op de menukaart?

Eén van de normen voor het thema Eten en Drinken gaat over het inkopen van verantwoorde vis. Wij krijgen regelmatig vragen (en klachten) binnen over de verschillende vissoorten die wel of niet op…

Meer lezen
Slim Energiecontract
15-09-2023

Slim Energiecontract | Column van onze keurmeester

Energiecontracten bieden steeds meer mogelijkheden. Wie zekerheid zoekt, sluit een meerjarig contract af. Wie goed kan inschatten hoe zijn verbruikspatroon gedurende de dag en de seizoenen…

Meer lezen
Hunebedcentrum Duurzame Wijn
23-08-2023

Het Hunebedcentrum introduceert duurzame wijnselectie | #groenidee

Het Hunebedcentrum presenteert een groen initiatief: een duurzame wijnselectie. De bezoekers worden nu verwend met wijnen van The Green Wine Company, geproduceerd door bevlogen wijnboeren die zich…

Meer lezen
Waufsberg afval
09-08-2023

Landal De Waufsberg innoveert met duurzaam afvalbeheer doormiddel van communicatie | #groenidee

Landal De Waufsberg heeft een idee geïntroduceerd dat niet alleen de gasten informeert over de afbraaktijd van verschillende soorten afval, maar hen ook actief aanmoedigt om de omgeving schoon te…

Meer lezen
De clique
01-08-2023

Afval als voedingsbodem voor nieuwe producten: Bij De Clique in Utrecht doen ze het

Afval recyclen gebeurt steeds meer in Nederland. Toch belanden er nog veel te veel biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselresten bij het restafval, waarna deze laagwaardig worden vernietigd…

Meer lezen