Resultaten Party- en Eventcatering Challenge 2024 zijn bekend

19-11-2024 14:36:00

Onlangs zijn op de ONCE Najaarsbijeenkomst de resultaten van de Party- en Eventcatering Challenge 2024 gepresenteerd. 

STV kleur pijl rechts

De challenge

De Party- en Eventcatering Challenge 2024 is georganiseerd door ONCE (Officieel Netwerk Catering Events), Wastewatchers en Samen Tegen Voedselverspilling.

De challenge liep van februari tot juli, waarbij party-cateraars als start in een kick-off gesprek op locatie uitleg en materialen voor de challenge ontvingen. Ook kozen zij bij het begin een aantal focusproducten waarvan zij de voedselverspilling in beeld wilden brengen. Onder de gekozen producten zijn vis en vlees van het buffet of de derving van lunchbijeenkomsten. 

Daarna volgde een periode van het meten van weggegooid voedsel (meten = weten), bijgehouden in een online tool van Wastewatchers. Deelnemers werden door Wastewatchers ondersteund bij het verminderen van de verspilling met praktische tips.  

Iedere deelnemer kon online de eigen resultaten, zoals verspilling per gast en gerealiseerde reductie online inzien.  

Resultaten

Er zijn in totaal 37 events gemonitord waarbij 6.403 gasten aanwezig waren, wat werd verzorgd door 7 cateraars. Samen is er 490 kilo voedselafval gemeten met een totale waarde van ongeveer €3.515,-.

Tijdens de challenge is gebleken dat het mogelijk is om in korte tijd al een reductie van 10% minder voedselverspilling te behalen. Dit is een mooie prestatie aangezien in de partycatering met banqueting en offertes wordt gewerkt en het dus niet altijd mogelijk is direct veranderingen door te voeren.

Best practices

Het deelnemen aan de challenge heeft een aantal zeer waardevolle leerzame lessen opgeleverd, waar de partycateringsector mee aan de slag kan. Zie hier:

  • "Je ziet het pas, wanneer je het ziet.” Meerdere deelnemers hadden pas echt door hoeveel er verspild werd toen ze het gingen meten.
  • "Betrek je opdrachtgever.” Een deelnemer gaf aan dat er veel winst behaald werd door de opdrachtgever bij de resultaten te betrekken. De opdrachtgever stond erop één specifiek gerecht te serveren, dat toevallig veel verspild werd – soms tot wel 90%. Door dit bespreekbaar te maken, werd de verspilling aanzienlijk verminderd, de productmix effectiever en de opdrachtgever meer tevreden.
  • "Tops & Flops.” Partycateraars hebben vaak minder inzicht in welke gerechten goed scoren en welke niet. Het meten van voedselverspilling maakt dit inzichtelijk.
  • "Money talks.” In de partycatering is de link met geld minder direct dan bij reguliere restaurants. Offertes worden digitaal verstuurd en betaling gebeurt achteraf per factuur. Keukenteams leveren eten, maar zijn zich vaak niet bewust van de waarde, wat voedselverspilling in de hand werkt. De challenge maakte food waste tastbaar en koppelde er een prijskaartje aan.
  • "Ken je gast." Wie komt er eigenlijk? Door AVG-regelgeving mogen cateraars weinig vragen over de gasten, waardoor het aanbod soms niet goed aansluit op de vraag. Een deelnemer experimenteerde met een andere benaming voor het banquetingboek, waardoor er aan de voorkant beter geprofileerd kon worden op het type gast. Dit bleek ook een effectieve graadmeter om ‘no-shows’ te voorkomen.

Momenteel wordt er gekeken naar het vervolg van Party- en Eventcatering Challenge in 2025, want deze resultaten smaken naar meer!
Wil je contact opnemen over deze challenge, stuur een mail naar: anneloes@samentegenvoedselverspilling.nl

Wastewatchers is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling

Van: Resultaten Party- en Eventcatering Challenge 2024 zijn bekend | Samen Tegen Voedselverspilling

Bekijk ook onze andere blogartikelen

Eetbare koffiebeker Cupffee
30-09-2024

Geniet duurzaam van je koffie met de eetbare koffiebekers van Cupffee! | #groenidee

Steeds vaker kun je, onder andere bij het Green Key-gecertificeerde The Rotterdam Marriott Hotel, genieten van je koffie in een eetbare koffiebeker van Cupffee. Deze innovatieve optie biedt een…

Meer lezen
Bio Bound bij Duurzame dinsdag op het Binnenhof
03-09-2024

1e dinsdag van september: Duurzame Dinsdag

Elke eerste dinsdag van september markeert een bijzondere dag in Nederland: Duurzame Dinsdag. Op deze dag krijgen innovatieve en duurzame ideeën een podium in de politiek en samenleving. Sinds de…

Meer lezen
Het Meerdal
27-05-2024

Center Parcs Het Meerdal zet in op duurzaamheid met meerdere initiatieven | #groenidee

Bij Center Parcs Het Meerdal worden bezoekers verrast met een reeks duurzame initiatieven die zowel de milieubewustheid verhogen als bijdragen aan een groenere toekomst. Deze initiatieven zijn…

Meer lezen
Bieb Rijn en Venen
22-05-2024

Bibliotheek Alphen-Centrum introduceert ruil- en weggeefkast & plantenbieb | #groenidee

Bibliotheek Rijn en Venen Alphen-Centrum introduceert een inspirerend initiatief om duurzaamheid te bevorderen: de ruil- en weggeefkast & plantenbieb.

Meer lezen
Hampshire Hotel Delft Centre
25-04-2024

Hampshire Hotel Delft Centre renoveert hotelkamers duurzaam | #groenidee

Na 13 jaar heeft Hampshire Hotel Delft Centre een duurzame make-over gegeven aan hun kamers, waarbij milieubewustzijn voorop stond.

Meer lezen
Dierenpark Amersfoort
18-04-2024

Dierenpark Amersfoort schittert met grootste zonnecarport van de stad! | #groenidee

Dierenpark Amersfoort heeft zijn duurzame ambities kracht bijgezet door de opening van de grootste zonnecarport van Amersfoort, gelegen op het bovenste dek van hun parkeergarage.

Meer lezen
Flaasbloem
09-04-2024

RCN De Flaasbloem met een duurzame watertap voor eigen bronwater | #groenidee

RCN De Flaasbloem, een recreatiepark in Noord-Brabant, heeft een milieuvriendelijk initiatief op het park: een duurzame watertap voor eigen bronwater.

Meer lezen
Keurmeester column Hoe pak je door
28-03-2024

Hoe pak je dóór? | De rol van een keurmerk

Vorige maand reikte Stichting KMVK de Green Key certificaten voor 2024 uit. Dat waren er maar liefst 750. Want Green Key zit stevig in de lift. Vooral uit de hoek van de bungalowparken is er veel…

Meer lezen
Omniversum
26-03-2024

Museon-Omniversum vergroent gebouw met groendak | #groenidee

Het Museon-Omniversum in Den Haag heeft een groendak dat bedekt is met levende planten, waarmee het zorgt voor een groenere én gezondere omgeving.

Meer lezen
Landal Hoog Vaals
29-02-2024

Landal Hoog Vaals stimuleert duurzaam eten dineren met menukaart | #groenidee

Landal Hoog Vaals maakt gebruik van een duurzame menukaart, toegewijd aan groene keuzes en duurzaam genieten.

Meer lezen
Keurmeester column Plicht of Inspiratiebron
10-01-2024

Plicht of inspiratiebron? | Column van onze keurmeester

Als keurmeester van Green Key en Duurzaam Gastvrij loop ik alweer een paar jaar rond in de recreatiesector. Een van de zaken die mij opvalt, is dat de aandacht voor Green Key en Duurzaam Gastvrij…

Meer lezen
Europarcs Markermeer
21-12-2023

Europarcs Markermeer ondersteunt medewerkers met weggeefbak | #groenidee

Europarcs Markermeer heeft een sociaal én milieuvriendelijk initiatief met de weggeefbak voor medewerkers.

Meer lezen
Golden Tulip Leiden Centre
13-12-2023

Golden Tulip Leiden Centre innoveert ontbijtbuffet met duurzame dispenser | #groenidee

In een bewuste stap naar duurzaamheid heeft Golden Tulip Leiden Centre zijn ontbijtbuffet vernieuwd met een milieuvriendelijke ontbijtdispenser, mogelijk gemaakt door samenwerking met TLANT.

Meer lezen
Snowworld Landgraaf
07-12-2023

Snowworld Landgraaf vermindert de berg papierafval met sticker | #groenidee

Snowworld Landgraaf heeft in de toiletten pakkende stickers hangen die mensen aanzet om minder papier te verbruiken.

Meer lezen
Kapellerput hotel
28-11-2023

Hotel Kapellerput en Clean the World bundelen krachten voor gerecycled zeep | #groenidee

Hotel Kapellerput heeft een milieuvriendelijk partnerschap aangekondigd met Clean the World, resulterend in gerecycled zeep.

Meer lezen
Leonardo I Jmuiden Seaport Beach monoverpakkingvrij ontbijt
16-11-2023

Duurzaam ontbijtbuffet bij Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach | #groenidee

Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach omarmt duurzaamheid met twee innovatieve keuzes voor hun ontbijtbuffet, resulterend in aanzienlijke voordelen.

Meer lezen
Van der Valk Heerlen Swill communicatie
09-11-2023

Van der Valk Hotel Heerlen breidt duurzaamheid uit met duidelijke instructies voor afvalscheiding | #groenidee

Van der Valk Hotel Heerlen heeft een innovatief idee geïntroduceerd om hun inzet voor duurzaamheid verder te versterken. In de keuken van het hotel is een duidelijk instructieformulier opgehangen,…

Meer lezen
Groene Menukaart
06-11-2023

De Groene Menukaart: duurzaamheidsadvies voor historische panden

Wil je jouw historisch pand verduurzamen en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen? De Groene Menukaart biedt de perfecte mix van inspiratie en praktische tips voor een duurzamere…

Meer lezen
Reduceer CO2
06-11-2023

Reduceer je CO2-uitstoot door het gebruik van duurzame energie

Als ondernemer sta je tegenwoordig voor de keuze of, en hoe, je je organisatie wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld op het gebied van zakelijke energie. Je kan bij het afsluiten vaneen nieuw…

Meer lezen
Two Brothers Hotels communicatie website
26-10-2023

Two Brothers Hotels communiceert effectief met duurzame websitepagina | #groenidee

Two Brothers Hotels zet een duurzame stap voorwaarts door een informatieve en gebruiksvriendelijke webpagina over Green Key en duurzaamheid op hun site te lanceren. Deze pagina biedt gasten…

Meer lezen
Preventie en Adaptatie
19-10-2023

Preventie & Adaptatie | Column van onze keurmeester

Extreme hitte en een groeiende kans op natuurbranden, kort opgevolgd door extreme piekbuien en wateroverlast. De uitersten die door verandering van het klimaat in het weerbeeld ontstaan worden ook…

Meer lezen
Roompot Callantsoog kas
16-10-2023

Roompot Callantsoog oogst duurzaamheid met eigen groente- en kruidenkas | #groenidee

Roompot Callantsoog heeft een groen initiatief gelanceerd door een eigen groente- en kruidenkas te introduceren. Deze kas voorziet gasten van vers, lokaal geteeld voedsel, waardoor niet alleen de…

Meer lezen
Vissoorten menukaart
01-10-2023

Welke vissoorten mogen op de menukaart?

Eén van de normen voor het thema Eten en Drinken gaat over het inkopen van verantwoorde vis. Wij krijgen regelmatig vragen (en klachten) binnen over de verschillende vissoorten die wel of niet op…

Meer lezen
Slim Energiecontract
15-09-2023

Slim Energiecontract | Column van onze keurmeester

Energiecontracten bieden steeds meer mogelijkheden. Wie zekerheid zoekt, sluit een meerjarig contract af. Wie goed kan inschatten hoe zijn verbruikspatroon gedurende de dag en de seizoenen…

Meer lezen
Hunebedcentrum Duurzame Wijn
23-08-2023

Het Hunebedcentrum introduceert duurzame wijnselectie | #groenidee

Het Hunebedcentrum presenteert een groen initiatief: een duurzame wijnselectie. De bezoekers worden nu verwend met wijnen van The Green Wine Company, geproduceerd door bevlogen wijnboeren die zich…

Meer lezen
Waufsberg afval
09-08-2023

Landal De Waufsberg innoveert met duurzaam afvalbeheer doormiddel van communicatie | #groenidee

Landal De Waufsberg heeft een idee geïntroduceerd dat niet alleen de gasten informeert over de afbraaktijd van verschillende soorten afval, maar hen ook actief aanmoedigt om de omgeving schoon te…

Meer lezen
De clique
01-08-2023

Afval als voedingsbodem voor nieuwe producten: Bij De Clique in Utrecht doen ze het

Afval recyclen gebeurt steeds meer in Nederland. Toch belanden er nog veel te veel biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselresten bij het restafval, waarna deze laagwaardig worden vernietigd…

Meer lezen